Poznáváme perly: Japonské krásky jménem Akoya

AkoyaAbychom si rozuměli – maličké, nádherně lesklé a dokonalé kulaté perly známé pod názvem Akoya můžou pocházet i z jiných než z japonských vod. Třeba z Thajska, Vietnamu nebo Číny (která se obzvlášť v posledních letech opravdu snaží). Jenže právě v Japonsku se sklízí ty nejkrásnější a nejcennější. Mají tu totiž ideální podmínky: Poměrně chladnou mořskou vodu, díky níž se v bezpečném úkrytu ústřice vyvíjejí sice pomaleji, ale o to kvalitnější perleť pak vzniká.

Perly Akoya (v překladu „slaná voda“) produkují perlotvorky rodu Pinctada, přesněji fucatamartensii. Jejich kultivování má v Japonsku opravdu dlouhou tradici, s kterou začal už koncem 19. století muž jménem KokichiMikimoto. Právě jemu se po dlouhých letech vytrvalé práce podařilo sklidit první dokonale kulatou perlu Akoya. Téměř bezchybný symetrický tvar je ostatně pro japonské perličky typický dodnes. Na druhou stranu – i přes důkladnou kontrolu celého procesu hraje v pěstování perel pořád velkou roli sama příroda, a tak výsledek vždycky zůstává tak trochu překvapením.

A podle čeho ještě můžete poznat perly Akoya? Jak už bylo řečeno, charakteristickým rysem je mimořádně kvalitní (zároveň ale také velice tenká) vrstva perleti. Na pohled se báječně lesknou. Mívají světlou bílou či krémovou barvu, často s nádechem do růžové, modré nebo jemné šedé. Nejčastěji měří mezi 6 a 8 mm. Pro svůj tvar a velikost se s oblibou používají k navlékání jedno- i víceřadových náhrdelníků a náramků. Vybrat k sobě ale takové, co spolu barvou i tvarem naprosto dokonale ladí, není vůbec jednoduché. Proto se ve finále většina perel ještě lehce tónuje.

Zaplatíte za ně sice podstatně méně než třeba za tahitské perly, ve srovnání s těmi sladkovodními jsou ale perly Akoya pořád dražší. Cena se odvíjí od různých stupňů označení kvality v rámci hodnotícího systému Hanadama-A. Hodnotí se povrch, tvar, odraz, lesk i tloušťka vrstvy perleti. Nejnižší je stupeň A, nejvyšší AAA. Pak je tu ale ještě stupeň Hanadama, určený speciálně pro ty nejlepší kousky. Perly Akoya pyšnící se tímto stupněm dostanou vlastní certifikát z japonské Pearl Science Laboratory.